Tilmeld dig en uges sommerhøjskole med filmanmelder og tv-vært Maria Månson. En uge, hvor du får indblik i livet bag kameraet. En uge med masser af interessante film, samtaler og ny viden. Og som altid midt i naturskønne Mols Bjerge.
Vi er afhængige af dem. Vi frygter dem. De fascinerer os. Måske fordi de nogle gange virker mere menneskelige end os selv? Det handler om de maskiner, der hjælper og forbedrer både hverdag og fiktioner. På dette kursus dykker vi ned i den digitale verden. Vi ser på kunstig intelligens og effekter ud fra et mangefacetteret perspektiv.
Vi dyrker de filmhistoriske portrætteringer af menneskelige maskiner, får besøg af dygtige branchefolk, og kigger på konsekvenserne både på lærredet og i virkeligheden. For er der argumenter for fortsat at bruge blod, sved og tårer, når valget står mellem menneske og maskine?
Kurset kommer til at veksle mellem nedslag i filmhistoriens perspektiver på den menneskelige maskine og et blik udefra og ind i fiktionen. Kan vi notere en mere positiv fremstilling fra 50’erne til nu? Og hvad med geografiske forskelle. Hvordan griber Indien en AI-fortælling an versus fx Tyskland eller Hollywood?
Ved hjælp af dokumentarfilm får vi begrebsapparatet på plads, ligesom vi vil få besøg af gæster, der kan klarlægge de forskellige argumenter for og imod mennesker både i fiktionen, men også i skabelsesprocessen af de filmiske værker. Hvilke holdninger ser vi hos forskerne i dag? Hvad siger de kreative til at få ’hjælp’ udefra? Og hvordan skriver/spiller/instruerer man til en maskine?
Kreative processer: Mellem menneske og maskine henvender sig til både fagfolk og almindeligt filminteresserede, der har lyst til at dykke ned i filmens kreative processer. I år med en ekstra filosofisk dimension, men uden at miste de helt konkrete snakke.
Peter Albrechtsen er én af Danmarks dygtigste lyd-designere og har arbejdet på itallige produktioner både herhjemme og i Hollywood. Peter kommer forbi EFC og fortæller om, hvordan robotter, androider og mennesker lyder på film. Er der særlige auditive kendetegn og har det ændret sig gennem historien.
Jeppe Rønde er filminstruktør med erfaring fra både dokumentar og spillefilm. Han står bl.a. bag den gribende film BRIDGEND fra 2015. Jeppe kommer til EFC for at tale om sin dokumentar ALMOST HUMAN, hvor vi gennem øjnene på 10 forskere og en kunstig intelligens dykker ned i menneskehedens udfordringer. Det bliver en snak på de store filosofiske klinger, men også med fokus på, hvad der kreativt har drevet Jeppe til at udforske netop dette emne.
Jeppe Lange er eksperimenterende filminstruktør, der i mange år har arbejdet i krydsfeltet mellem den menneskelige kreativitet og de redskaber, kunstig intelligens kan tilbyde os. På godt og ondt. Hans kortfilm ABYSS er blandt andet en lang række billeder lavet med Google Lens, hvor han har fodret maskinen med egne billeder, men brugt de fotos Googles kunstige intelligens har fundet ud fra dem. Filmen bliver et slags billede på, hvordan AI’en ser på os mennesker. Eller videoværket ’螺旋’, der undersøger, hvordan kunstig intelligens kan skabe en virtuel verden så fristende, at der slet ikke behøver komme en stor robot-krig. Vi lægger villigt vores liv, følelser og tanker i armene på maskinerne.
Birgitte Stærmose er en af de stærkeste instruktør-stemmer herhjemme. Med sin seneste dokumentarfilm AFTERWAR følger vi over 15 år en gruppe børn fra Pristina. Filmen starter i eet af Europas mørkeste kapitler - Kosovo i 1999. Måske ikke et emne, man umiddelbart ville forbinde med kunstig intelligens og robotter, men Stærmose har gjort brug af netop AI til enkelte nøglescener i filmen. Hun kommer forbi kurset og fortæller om sine kunstneriske processer og brugen af kunstig intelligens i dokumentarfilm.
Hvornår ser vi egentlig første gang en 'menneske-maskine' i kunsten? Og hvad har repræsentationer af kunstig intelligens i fiktioner betydet for den måde, vi opfatter det på i virkeligheden i dag? Det og meget andet kommer lektor ved kunst- og kulturvidenskab Kassandra Wellendorf forbi og fortæller om.
Det er måske ikke robotter og cyborgs, man som det første tænker på, når man nævner Michael Noer. Med en baggrund som dokumentarfilminstruktør og en række stærke spillefilm under vesten, er han en væsentlig stemme i den danske filmbranche. Og så er han en kæmpe filmnørd - og det er netop som sådan han kommer forbi Ebeltoft og præsenterer en film, der relaterer sig til ugens tematik, 'Mellem Menneske og Maskine'. Vi glæder os til at se, hvad Michael har med til os af filmguf.
Vi planlægger blandt andre at se følgende film i filmhøjskolens store, dejlige biograf - dette er blot et udvalg:
Metropolis
Rumrejsen 2001
Her
Westworld
The Creator
Almost Human
Blade Runner 2049
Alphaville
Welt am DRaht
Afterwar
Med forbehold for ændringer pga. afbud el. lign.
Undervisere:
Maria Månson, tv-vært og filmanmelder
Tilmelding:
Tilmeldingen åbner torsdag den 22. februar 2024 kl. 10. Læs mere om tilmelding her.
Priser:
Læs om priser på sommerkurser her.