Når lyset eksploderer på lærredet efter mørket har omsluttet os i biografen, opstår magien: de historier, vi spejler os i, der fortæller os om verden, om os selv, fortiden og hinanden. 

Ofte tager fortællingerne udspring i minder og fortrængninger – både personlige og kollektive. 

De kollektive minder - og fortrængninger - opstår ofte efter et par generationer, som når den spanske mesterinstruktør Pedro Almodovar bryder tabuet om de fortrængte erindringer fra den spanske borgerkrig i ”Parallelle Mødre”. 

Franske Charlotte Rampling trækker på sine personlige fortrængte ungdomstraumer, når hun fremkalder sine roller. Et glimrende eksempel er den ikoniske rolle som den unge kz-overlever, der indleder et forhold til sin nazibøddel i ”Nightporter”. 

Men grufuldheder kan også fortrænges og iscenesættes med lysets magi, som i Roberto Benignis Oscarpræmierede ”Livet er smukt”.

Vi glæder os til en uge med magiske minder og et dyk ned i de mange måder, hvorpå filmkunsten fortolker fortrængninger. Grebene raffineres hele tiden, som det danske Oscarbidrag ”Flugt” er et godt eksempel på. Men også i den fantastiske fortsættelse ”Hvidstengruppen - De efterladte” er fortrængningerne centrale, når der fokuseres på kvindernes ufortalte historie.

Vi får besøg af professionelle filmfolk, der linder på døren til maskinrummet – mød og hør hvordan Sidse Babett vælger og skaber sine roller. Mød producer Signe Byrge Sørensen, der står bag den animerede dokumentarfilm ”Flugt” og komplicerede udenlandske dokumentarfilm som ”The Act of Killing”. Eller hør hvordan Regner Grasten i over 20 år drømte om at fortælle om Hvidstengruppen og nu har skabt fortsættelsen. Vi skal høre, hvordan scenografen skaber den rette feeling fra første frame, når production designer Niels Sejr fortæller om sit arbejde og så skal vi høre om en måske overset filmkunstner, der i stedet revolutionerede mediebilledet og speedsnakkende introducerede subkulturer og det mange facetterede kulturbillede, vi kender i dag, når journalisterne Simon Lund og Ralf Christensen fortæller om Kim Schumacher og ”Dem jeg elsker”.

Undervisere:
Lene Johansen, journalist og tv-vært

Petru Maier, kameralærer på Den Europæiske Filmhøjskole


Tilmelding:

Tilmeldingen åbner onsdag den 23. februar kl. 10.