Det er aldrig for sent at få en (u)lykkelig barndom

21. - 27. juli 2019

Vi ser på filmhistoriens mange versioner af barndommen og dens betydning.


Barnet er det voksne menneskes ophav. Nogenlunde sådan skrev den engelske digter William Wordsworth, og den iagttagelse holder stadig stik. På årets kursus skal vi se film om barndommen, men også film om den bagage, vi slæber med os fra vores første og formative år. Uanset om de var lykkelige eller ej.

Siden Charlie Chaplin lavede ’The Kid’ i 1921 har barndommen været et yndet tema i filmkunsten. Den skal vi naturligvis se. Men ellers vil fokus i højere grad ligge på aktuelle film. For i filmkunsten er barndommen mere end nogensinde på dagsordenen i disse år.

Så vi skal blandt meget andet se den japanske guldpalmevinder ’Shoplifters’ af Hirokazu Kore-eda, og de skelsættende nye værker: ’Roma’ af Alfonso Cuarón og ’Kapernaum’ af libanesiske Nadine Labaki. For at tilgodese både drengene og pigerne, skal vi også både se ’Juno’ af Jason Reitman og Richard Linklaters fænomenale ’Boyhood’.

Der kommer også gæster, som det sig hør og bør. Få danske instruktører har været så optaget af, hvad barndommen fører med sig, som Bille August. Det gælder også hans seneste værk, den farvestærke filmatisering af Henrik Pontoppidans roman ’Lykke-Per’. Ham har vi lokket til Ebeltoft, og han vil fortælle om sin livslange optagethed af barndommens stenede landskab.

Til at belyse barndommens kulturhistorie har vi hidkaldt rigets førende ekspert i børnelitteratur. Det er Steffen Larsen, som i en menneskealder har anmeldt børnelitteratur; de sidste mange år på Politiken.

En af de mest begavede, kulørte og morsomme danske film om den svære overgang fra barn til teenager, er Natacha Arthys musikalske ’Mirakel’ med manuskript af dansk børnefilms kloge komiker Kim Fupz Aakeson. Vi skal se ’Mirakel’ og høre Arthy fortælle om, hvordan man tackler barndommen med levende billeder.

I år kan vi præsentere hele to forpremierer indenfor vores tema. I Jacques Audiards stærkt underholdende western ’The Sisters Brothers’ vil vi blive præsenteret for den usædvanlige vinkel, at også seje kobøjdere har været børn engang.

Og så skal vi sidst på ugen være så heldige at få lov til at se en ny dansk film af en ny dansk instruktør, som vi har store forventninger til. En surprise på falderebet med andre ord.

Flere gæster kan melde deres ankomst i løbet af de kommende måneder. Men vi kan allerede nu garantere, at det bliver en bevæget og filmisk stor uge.

Kursusledere
Henrik Palle og Kim Skotte - filmanmeldere og kulturskribenter på Politiken.

Kim Skotte og Henrik Palle, filmskribenter og -anmeldere på Politiken og sommerkursusledere på Den Europæiske Filmhøjskole.

Open house 2017
Priser og praktisk info
Mere information om priser og tilmelding til filmhøjskolens sommerkurser.

Læs mere
Den Europæiske Filmhøjskole tilbyder en lang række af filmsommmerkurser og filmworkshops hvert år
Flere sommerkurser
Læs om vores andre sommerkurser på Den Europæiske Filmhøjskole.

Læs mere